Rozwój produkcji czekolady – Barry Callebaut otwiera kolejną linię produkcyjną w Łodzi

Barry Callebaut, globalny lider w produkcji czekolady, ogłosił ekspansję swojego łódzkiego zakładu poprzez dodanie nowej linii produkcyjnej, która ma zostać uruchomiona w październiku.

Fabryka Barry Callebauta, zlokalizowana na Nowym Józefowie, jest największym tego typu obiektem w Polsce. Jest to miejsce, gdzie słynna marka czekolady rozwija swoją działalność, a teraz planuje dalszy rozwój poprzez dodanie do swojej fabryki nowej hali o powierzchni przekraczającej 3000 m2.

Podczas projektowania dziewiątej linii produkcyjnej firma skorzystała z nowoczesnych rozwiązań technologicznych, które umożliwiły podniesienie wydajności produkcyjnej o dodatkowe 26 000 ton na rok. „W naszej nowo wybudowanej hali produkcyjnej zainstalowaliśmy pompę ciepła wykorzystującą odzysk energii z procesu. Zastosowaliśmy również innowacyjne zarządzanie danymi, co jest zgodne z koncepcją Fabryki Przyszłości. W połączeniu z cyfryzacją oraz dostępną przestrzenią magazynową i gruntami, nasz zakład w Łodzi ma ogromne możliwości dalszego rozwoju. W ubiegłym roku nasze ciężarówki dostarczyły czekoladę na terenie całej Europy, pokonując dystans przekraczający 4 460 273 km, co równa się 111 okrążeń ziemi. A zapotrzebowanie na czekoladę wciąż rośnie” – oznajmili przedstawiciele Barry Callebaut.

Planowane jest, że nowo uruchomiona linia produkcyjna będzie zajmować się produkcją białej czekolady.