Sezon odłowów i zarybień w pełni: Rybacy nadal na baczności

Z nadejściem października, rybacy z niecierpliwością oczekują na chłodniejsze poranki, które są idealne dla przeprowadzania odłowów. W tych warunkach temperaturowych ryby są lepiej przystosowane do procesu przenoszenia do innych zbiorników wodnych. Jest to również odpowiedni moment dla realizacji zarybień jezior, rzek czy zbiorników zaporowych.

Zaraz zasilić mają liczne zbiorniki w regionie łódzkim, rybami wyhodowanymi przez Ośrodek Zarybień Polskiego Związku Wędkarskiego ulokowany przy Zalewie pod Lutomierskiem. Ośrodek zajmuje się hodowlą wielu gatunków ryb, które później trafiają do rzek i zbiorników na terenie regionu łódzkiego.

Niestety, ze względu na niedostatek wody, w tym roku nie udało się wyhodować wszystkich planowanych gatunków. Na liście gatunków, które nie doczekały się hodowli znalazły się między innymi świnki oraz jesienny narybek sandacza.

Po dokładnym odważeniu i złowieniu odpowiednich gatunków ryb, przyszedł czas na ich pakowanie do specjalnych, natlenionych zbiorników. Kilka setek kilogramów ryb przewieziono do zbiornika zaporowego o obszarze blisko 60 hektarów. Planowane jest również zarybianie innych cieków wodnych, takich jak zbiornik Jeziorsko, rzeka Warta czy Widawka.